Isnin, November 16, 2009

PENDIAM???

kenapa boleh jadi pendiam??sifat pendiam boleh jadi datang dari diri kita sendiri yang memang tak suka cakap banyak. cakap bila perlu. tapi ada orang tak boleh diam ade je menda yang dia nak story kat orang. tapi bagi sesetengah orang pulak diam bila dia tak kenal rapat dengan orang tu. tapi bila dah kenal lama2 kompem mulut die la yang banyak cakap. kira macam orang jenis ni takut untuk cakap banyak kott at the first time. mungkin tu lebih elok dari tersalah cakap pulak. dan yang paling penting bukan semua orang boleh terima apa yang kita cakap.

org dulu2 kate kalu diam tandenye setuju..ye ke??mungkin zaman dulu mCm tulah kot..tpi zaman skrg ni xde mknenyer diam tu tanda setuju..sesetengah org diam bile die dh jadi mrh n mls nk ckp lebih, takut2 t jad gaduh palk ker..jadi jln selamat diam..tapi??kalau kite diam cm ne org nk tau ape yg bermaen di fikiran kite mase tuh??lagi2 kalu de konflik..jadi ade gak positif n negatifnye bile kite amek inisiatif utk berdiam diri ni..kalu kite asyk berdiam jek n sentiasa berharap org akan faham ngan perasaan kite tkt2 t ape yg di ingnkan terlepas gitu jek..alih2 nk nk mnyesal plak d kemudian hari..mase tu dh xde gunenye g..tangunglh sendiri pdhnye!


tapi bile difikirkan balikmesti de sebab yg watkan org memilih untuk diam...kenape erk????ape2 pon rugi gak lau kite asyik diam jek..jom tgk ape kerugian yg akan di tanggung kalu jadi terlal pendiam..lets check it out!!!!


1) SERING KETINGGALAN KERANA ORG LAIN SDH PUN MELUAHKN PERASAANYA SEDANGKAN KAMU MASIH MENANTI DAN MENGHARAPKAN ORG MEMBACA ISI HATIMU...
2) SUKAR UTK MENDAPATKAN APA YG DIIMPIKAN JEANA TIDAK BERSUARA UNTUK MENDAPATKANNYA.
3) SELALU DIPANDANG RENDAH KERANA TIDAK MAHU BERSUARA WALAUPUN DISAKITI.
4) MUDAH MENIMBULKAN KONFLIK KERANA ORG YG PENDIAN APABILA TERASA AKAN DIAM DAN MENJAUHKAN DIRI RANPA MEMBERI PELUANG ORG LAIN MENERANGKAN APA SEBENARNYA YG BERLAKU.
5) LAMBAT BERTINDAK KERANA BEGITU SUKAR UNTUK BERTERUS TERANG.


rase2 betul ker???tapi di ingtkn juge yg sume org yg pendiam tu ketinggalan dlm sume segi..kdg2 mereka yg pendiam ni lagi expert dari org yg byk ckp..expert dari segi ape tuh..pikir2 kanlah..,org yg pendiam juge seringkali jadi tempat utk mereka2 yg ingin berkongsi masalah kerana meluahkan segale mslh pada mereka yg pendiam ni membuatkan org lebih percaye..jadi boleh di katakan yg org pendiam sebagai pendengar yg setia jgklah???ape2 pun msg ade pendapat tersendiri..xde yg slh dan xe yg btul..



Read More...