Ahad, November 27, 2011

INFO : jenis sinar UV dan kesannya

Assalamualaikum ^^,
UV A (400-315 nm)

jenis sinar UV yang pertama ini memiliki gelombang yang relatif panjang dan mewakili sekitar 95% daripada semua sinar UV yan gmencapai permukaan bumi.


UV B (315-280 nm)

sinar UV B memiliki panjang gelombang sederhana dan tidak dapat menembusi palisan permukaan dari kulit.


UV C (280-10 nm)

jenis sinar UV yang satu ini dalah paling berbahaya, tetapi UV C tidak dapat sampai ke permukaan bumi kerana lapisan ozon di atmosfera sudah menyaringnya.kesan sinar UV pada kulit

sinar UV A masuk ke dalam lapisan kulit lebih dalam dan boleh membuatkan kulit menjadi tua, menyerang elastin, serat-serat kolagend an protein dalam kulit, di mana parut-parutnya akan kekal. kawasan yang terbakar kesan daripada sibar matahari akan selalu sensitif seumur hodup dan harus dilindungi dengan perawatan yang ekstrem. sinar ini juga akan membuatkan radikal bebas yang menjadikan serat dan sel-sel yang menyokong berubah dan akhirnya boleh mengakibatkan penuaan dini. ini akan menimbulkan kedutan, oda penuaan dan penyakit kulit yang ringan malah ada sesetengahnya boleh menjadi serius.

seinar UV B dapat mempengaruhi epidermis dengan cara mesimulasikan melanin atau pigmen berwarna merah ciklat yang mewarnai kulit, di mana ia berfungsi untuk melindungi kulit daripada sinar matahari berbahaya. UV B dapat memberikan warna kecoklatan (tan) pada kulit yang bertahan selama 48 jam. sinar ini juga berguna untuk merubah vitamin D di dalam tubuh agar dapat memperbaiki kandungan kalsium dalam tulang. sayangnya, sinar UV B boleh menyebabkan kulit terbakar dan sel-sel kulit bermutasi.


sekadar ingatan buat kita semua ^___^Photobucket

2 ulasan:

thanks for commenting ! love ..