Rabu, November 09, 2011

TIP : penjimatan petrol

Assalamualaikum ^^,

beli petrol ketika suhu tidak panas
waktu pagi dan malam adalah waktu yang ideal untuk kamu mengisi petrol kereta berbanding pada siang hari. pada suhu ini, isi padu petrol lebih padat kerana pam petrol hanya mengukur isi padu bajan bakar dan bukan ketumpatannya. secara teknikalnya, kamu akan medapat lebih banyak petrol berbanding pada waktu tengah hari.

periksa tekanan tayar kenderaa
keadaan tayar yang kurang angin akan mengurangkan kecekapan bahan bakar sebanyak 2% untuk setiap PSI di bawah tekana sebenar. keadaan ini juga menyebabkan janka hayat kereta lebih pendek. jadi pastikan kamu membeli alat pengukur tekanan udara tayar yang berkualiti dan simpalah di dalam kereta kamu.

memperlahankan kenderaan dan pandu mengikut had laju
kenderaan yand dipandu pada kelajuan 110 km/jam akan menggunakan 20% lebihan petrol berbanding kelajuan 90 sehingga 100 km/jam. oleh itu, pastikan kamu memandu mengikut had kelajuan yang ditetapkan.

elakkan penggunaan pendingin udara secara kerap
tahukah kamu pendingin udara mampu mengurangkan kapasitu petrol? pendingin hawa mengurangkan ekonomi bahan bakar sebanyak 10% sehingga 20%. gunakan sistem pengudaraan hawa sebagai gantinya.

jangan memandu dengan cermin terbuka
ketika berada pada kelajuan yang tinggi, jangan buka cermin kenderaan di lebih raya kerana ia mengurangkan kecekapan bahan bakar sebanyak 10%. lebih baik sekiranya kamu menggunakan sistem pengudaraan yang ada pada kenderaan kamu.

jangan membiarkan enjin hidup tertalu lama tanpa bergerak
walaupun pada suhu yang sejuk, jangan mebiarkan enjin kamu hidup terlalu lama tanpa gerakan keran ia akan meyebabkan penggunaan lebihan petrol.

elakkan menggunakan gear rendah
cuba kekalkan had laju kereta lebih daripada 34 km/jam. langkah gear dari gear satu terus ke gear tiga atau empat ketika keretea menuruni bukit mahupun melalui jalan ra. tukar gear secepat mungkin ketika menaiki bukit. apabila memandu secara automatik, tingkatkan had laju kamu dengan segera. jangan hanya menggunakan gear lima di lebuh raya sahaja.

kurangkan bebanan pada kereta kamu
buang segala aksesori barang yang tidak perlu pada kereta kamu kerana ia membuatkan kereta kamu kurang aerodinamik akibat bebanan serta mengurangkan tahap kecekapan kenderaan.


sumber : majalah Remaja.Photobucket

2 ulasan:

thanks for commenting ! love ..