Ahad, Julai 29, 2012

whats wrong being specky ?

Assalamualaikum ^^,




aku tau ramai yang kat luar sana nak mengelak daripada pakai spec. aku tak paham kenapa mesti nak mengelak. 

" eh tak nak ah ! nampak tua doe !"
" ala takpe tak teruk lagi. nampak lagi "
" pakai spec macam makci2 jek "

haaa !! please admit it. mesti pernah dengar ayat-ayat macam ni kan? or korang sendiri yang cakap ? o.0

hey ! i am specky and i love that.

 " alah mestilah ko cakap macam tu. dah memang ko pakai spec kan. nak sedapkan hati lah tu"

no it's not i am in this group. a big no ! sini, aku nak share satu cerita dengan korang. masa aku kecik2 dulu aku suka giler tengok orang pakai spec. sampai terlintas dalam hati " nak pakai spec jugaklah ! " . yes. I said that. then aku start pakai spec masa form one. lambat sket dari diera

peliknya. masa pergi cek mata. orang tu cakap aku ada rabun. i was like. "hah ??!! rabun ? errr.." see ?? aku macam tak suka nak pakai spec. padahal dulu siap wish lagi. @.@

so, bermulah hidup aku sebagai seorang budak perempuan berkaca mata. yang orang lain akan mengejek. aku tak tau apa salah aku. hanya kerana aku seorang yang rabun. for real. bukan semualah yang macam tu kan. lucky me. =)

habis sekolah menengah. aku start fall in love dengan design2 spec. nak yang macam tu macam ni. design tu design ni. nak cermin ni cermin tu. mula nak demand. tapi selalunya dibantah dengan my family. ya family not just from my parents. adeeii !!

bila sambung study. tukar spec baru. masa kat level ni. I just realize yang " buruk pulak rasa muka aku kalau tak pakai spec ". wakaka. masa zaman diploma. hidup dah advance sket. yelah masa nilah grown up dengan pelbagai ragam manusia. orang kata budak2 remaja. haha. semua bergaya. yang pakai spec mesti ada lens. pakai lens pergi kelas or having a dinner or what so ever. yang penting kalau event glamor2 spec semua tak nampak. mata semua automatik clear. lens punya kuasa. h0ho

aku ?? aku tak pernah ada and tak pernah pakai lens. yezzaaa !! mengerikan ! salute pada mereka yang berani. aku ni penakut. lagi-lagi melibatkan mata. kalau jadi pape mana ada jual kat kedai spare part mata aku ni. @.@

and latest aku tukar spec selepas tiga tahun dating dengan spec yang lama. cina kedai cermin mata tu tanya nak lens ke tak and dia boleh ajarkan macam mana nak pakai. of course aku cakap tak nak. ;D

one more secret. selepas belajar sains. aku rasa salah satu faktor aku rabun rasanya sebab aku selalu tengok cahaya. gini. masa kecik aku suka buka torchlight then aku tengok lampu tu tanpa kelip. haha. and kalau jalan malam-malam. bila ada kenderaan dari arah depan aku mesti tengok lampu tu. konon nak test power. last2 rupanya tu salah satu sebab boleh rabun. amek ko ! haha

tapi aku rasa. aku lebih pada genetik kot. sebab family sebelah ayah aku semua pakai spec. budak kecik dengan baby jek korang akan nampak tak pakai spec. wakaka. bila beso sket semua dah ada benda atas hidung. *bak kata mak aku. hehe

so, that's all. why i love being specky. i just love myself being specky. coz by love yourself then people will accept you as what you are. skema ?? orang tua ?? mak cik ?? let's those people says whatever they want. be positive to your self. i just can says.  i just love it !!





S.P.E.C.K.Y ?? hey ! thats me !!!
peace !



jom like FB PAGE FL BLOGHOUSE


Read More...

Sabtu, Julai 28, 2012

London 2012 Olympic Opening Ceremony [ PICTURES ]

Assalamualaikum ^^,




Olympics opening ceremony

Fireworks explode over the Olympic Stadium after the Olympic Flame was lit during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

General View as fireworks illuminate the sky during the Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium on July 27, 2012 in London, England. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images

The Fireworks at the ' Olympic Opening Ceremony '

Olympic couldron

The stems forming the Olympic Cauldron are lit by seven young athletes during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium

Steve Redgrave

2012 Olympic Games - Opening Ceremony

Final torchbearer carries the Olympic Flame into the Olympic Stadium during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

Fireworks explode over the lit Olympic Cauldron during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium

Fireworks explode over the Olympic Stadium during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

The Olympic flag is carried during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

Fireworks explode over the Olympic Stadium during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

Britain's David Beckham drives a powerboat with the Olympic torch as fireworks are launched over Tower Bridge during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games

2012 Olympic Games - Opening Ceremony

Fireworks explode off the Tower Bridge during the night of the opening ceremony of London 2012 Olympic Games in London

Opening Ceremony


lagi gambar klik sini.

sumber : yahoo


Read More...

Jumaat, Julai 27, 2012

i-phone 4s

Assalamualaikum ^^,







this what people says. from the dreams its become reality.


Read More...

Selasa, Julai 24, 2012

CSR Memperkasa Kreativiti Generasi Baru

Assalamualaikum ^^,




ini merupakan program yang dilancarkan oleh KRU sebagai salah satu program CSR mereka yang dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. 

melalui program ini, KRU memperuntukkan biasiswa RM1 000 bagi menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini kepada 28 pelajar cemerlang yang terpilih di seluruh negara.

"kami rasa sudah sampai masanya KRU melakukan program sebegini sebagai sumbangan kamu kepada masyarakat"

"...kami cuba libatkan para pelajar ini yang dipilih sendiri oleh pihak sekolah masing-masing berdasarkan pencapaian cemerlang dalam bidang akademik dan seni. saya harap bidang indusrti kreatif yang cuba kami ketengahkan ini boleh mengubah nasib mereka pada masa depan"

menerusi program CSR Memperkasa Kreativiti Generasi Baru ini, KRU menyediakan biasiswa berjumlah RM100, 000 kepada pelajar lepasa SPM yang terpilih bagi menikuti kursus berkaitan bidang kesan khas visual, animasi dua dimensi (2D) dan 3D di KRU Academy untuk sesi pengajian 2012.

menerusi sambutan Hari Kerjaya KRU yang diadakan pada September hingga Oktober ini, program ini turut diperluaskan. sebanyak lima sekolah menengah terpilih di Semenanjung Malaysia akan dipilih bagi mendedahkan para pelajar tentang prospek kerjaya dalam industri kreatif pada masa depan.

"Program ini akan diperluaskan sehingga ke Sabah dan Sarawak pada tahun depan. kalau boleh kami mahu penglibatan semua kaum di Malaysia dalam bidang kreatif. kini, KRU Studios mempunyai lebih 100 tenaga kerja sepenuh masa terdiri daripada pelbagai kaum. ini semua untuk membentuk industri kreatif tempatan yang lebih mantap pada masa akan datang"


sumber : Utusan Online 




Read More...

Isnin, Julai 23, 2012

ANUGERAH KREATIF KRU

Assalamualaikum ^^,







one step ahead from KRU. anugerah kreatif adalah untuk menggalakkan hasil karya kreatif yang bermutu untuk mencungkil bakat golongan muda yang berpotensi untuk diketengahkan di dalam industri dalam bidang pengarahan, penulisan skrip, lakonan dan nyanyian untuk di serapapkan dalam dunia penerbitan televisyen, filem dan muzik terutamanya menetusi KRU Studios pada masa depan.

menurut Norman, anugerah buat julung kalinya diadakan itu akan dijadikan acara tahunan yang menyediakan hadiah berupa wang tunai, trofi dan peluang pekerjaan.

"kami gunakan formula pemilihan seperti dilakukan di Internet seperti di YouTube dan Twiter yang menentukan bilangan peminat yang memilih sesuatu karya yang disiarkan.  semua warganegara Malaysia layak menyertai anugerah ini asalkan karya yang diketengahkan itu asli".

"selain wang tunai dan trofi, pemenang yang dipilih oleh juri profesional berpeluang menyertai industri media dan hiburan melalui penerbitan filem, rancangan televisyen dan muzik di KRU Studios"

kategori peringkat umut yang dipertandingkan adalah :

- bawah 15 tahun
- bawah 18 tahun
- bawah 21 tahun

dan anugerah yang dipertandingkan dalam anugerah kreatfi KRU ni adalah :

- Pengarah Terbaik
- Animator Terbaik
- Persembahan Terbaik
- Penulis Kreatif Terbaik

haa !?? siapa-siapa yang berminat dan layak tu jangan ketinggalan untuk sertai. tarikh tutup penyertaan pada 30 September 2012. macam mana nak sertai ? tengok ni



like FACEBOOK ANUGERAH KREATIF KRU ramai-ramai !!




Read More...

Ahad, Julai 22, 2012

student puncak alam untuk sebulan

Assalamualaikum ^^,




yehaaa !! aku dah pon berada di puncak sekarang ni. perasaan ? exited + penat + x best. @.@

excited sebab tengok surrounding kampus ni yang best jeee ?? well tak taula apa kata student yang memang dari sini. bagi aku yang dari kampus branch ni best bila dapat masuk main kampus. errr..main ke?? yelah ! main kampus untuk kos aku. ngeh3 !!

penat sebab pagi tadi kena bangun pagi2. seminggu bangun lambat. payah wo0oo. gerak dalam pukul tujuh. sampai sini betul-betul lepas gate pak guard tu 11.30. buat itu ini masuk hostel 12 lebih. fuhhhHh!! dah la puasa. alasan !

tak best sebab dengar-dengar jadual penuh seminggu. haiy0oo0oo..

till then. jumpa lagi. daaaa !! take care everyone !

ada siapa-siapa ambil intersesi kat kampus puncak alam ??

Read More...

Sabtu, Julai 21, 2012

REVIEW FOLLOWER ke 800

Assalamualaikum ^^,




alhamdulilah. tengok2 follower dah mencecah 800. terima kasih pada semua yang sudi jadi follower FL Bloghouse. jom kita tengok siapa yang berada di nombor 800 dalam blog ni ^^







terima kasih lagi sekali kepada anda rakan-rakan bloggers yang menyokong dan teruskan menyokong FL Bloghouse. peace !!

sedang memikirkan sesuatu untuk menghargai followers di FL Bloghouse. =)



Read More...

Jumaat, Julai 20, 2012

salam ramadhan. selamat berpuasa

Assalamualaikum ^^,




rasa baru semalam aku puasa. dah puasa balik. @.@

sepertimana bumi yang sentiasa berputar. menjadikan kita melalui hari dengan jam berganti jam, hari berganti hari, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. dan bulan RAMADHAN kembali menjengah kita semua dengan membawa keberkatan yang tak mampu di cari atau ditemui dalam bulan lain. indah !

SALAM RAMADHAN 


di ucapkan buat semua rakan bloggers yang memeriahkan lagi FL Bloghouse ni. ^^, juga buat rakan2 seperjuangan OM221/BM232 di KBM, my ex-classmates OM114 di Instedt, my ex schoolmates di SMKPB, Pontian : SKBM, Mersing dan ex schoolmates sekolah agama di Mersing dan Pontian. you knows who you are. ;)

tidak ketinggalan buat rakan-rakan di laman sosial. my fellows friends dan followers di BLOG. FACEBOOK. TWITTER. as long you can read this. means you are in the list. =))

oh ya ! juga pada mereka yang baru sahaja menjumpai FL Bloghouse. and you read this. this is also for you. kalau rasa blog ni best. follow la sekali ngeh3

this special made is for you guys !!






Assalamulaikum...
nama saya SYA'ABAN. saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu Ramadhan akan datang mengunjungi anda tidak lama lagi bersama isterinya iaitu REZEKI dan kedua-dua anaknya iaitu SAHUR dan IFTAAR. mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu RAHMAT, BARAKAH dan KEAMPUNAN. mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat penerbangan Eidul Airlines. hargai mereka dan anda akan mendapat pahala yang berlipat ganda ! Insya - Allah. Ameen


Read More...

Selasa, Julai 17, 2012

perbezaan shawls dan tudung bawal

Assalamualaikum ^^,




hari ni aku nak cerita sikit kehidupan sebagai manusia yang ada kembar. soalan feveret + soalan pemes + soalan yang berada di tangga tertinggi dalam carta adalah adalah 

macam mana nak bezakan ek ? 

tak percaya tanya kawan or sedara mara yang kembar tu. kembar seiras.

untuk aku dan diera. jawapan recent yang aku bagi. diera pakai shawls aku pakai bawal. ya. itulah perbezaan yang ketara sekarang ni. adakah itu bermakna aku tak pakai shawls ? buat masa ni yes. aku lebih selesa pakai tudung bawal. walaupun sebelum ni aku berjinak-jinak menggayakan shawls. tapi macam tak kena dengan jiwa aku lah. @.@

hakikatnya. dah beratus duit aku habis beli shawls dan koleksi shawls aku dah lebih tiga puluh helai. dan banyak yang belum aku pakai lagi. haisshh !! membazir. sebabnya tengok cantik terus beli. 

sekarang ni. aku tengah gila-gila beli tudung bawal. masa shawls tengah in susah nak cari kelibat tudung bawal ni. tapi sekarang dah senang dah nak cari. plus dah macam-macam design yang ada dah sekarang ni. i likeeee!! eh dah ada tudung bawal liyana kan ? nak belilah buat tambah collections. see ?? apa nak jadilah aku ni. @.@

jom tengok gambar si kembar yang berbeza citarasa bila berhijab.





 









and yes. one more thing. lepas ni aku yakin yang orang takkan keliru lagi dengan kitorang memandangkan aku tukar spec baru. sebab masa musim exam hari tu. akibat tertidur masa baca buku. bangun dengan mamai tanpa menyedari spec terjatuh dan aku terpijak. bestt !!

so, what to say ? terima kasih pada kaki yang telah terpijak spec sebab dapat buat spec baru ? why? sebab dengan spec baru ni korang boleh bezakan aku dengan diera   >,<


rasa-rasa ada perbezaan tak. aku vote ada !




Read More...

Isnin, Julai 16, 2012

"SEGMEN : Jom join bloglist MYRAVEA"

Assalamualaikum ^^,








berminat untuk join ? klik pada banner ye kawan2. =)) . btw, tahniah myravea sebab dah ada domain sendiri ;)


page 

twitter 


Read More...

PERHIMPUNAN PEMIMPIN MAHASISWA & TEAM BUILDING @ GAMBANG

Assalamualaikum ^^,




PERHIMPUNAN PEMIMPIN MAHASISWA & TEAM BUILDING @ GAMBANG
LOKASI : UiTM JENGKA, PAHANG - GAMBANG WATERPARK
TARIKH : 19 - 20 MEI 2012


cerita dah lapuk. tapi masa yang ada untuk update cerita ni baru ada. so, masa dah ada sekarang jom baca. ^^

rombongan ke sana adalah bersama-sama dengan pensyarah2 dan juga KP kami. dua bas di gunakan untuk event ni. dari Melaka nak ke Pahang ? kejung badan duduk lama sangat. 

rombongan bergerak dalam pukul 8.30 dari Melaka. berhenti untuk sarapan yang aku rasa dah merangkap makan tengah hari walaupun belum waktu lunch. sebab makanan yang ada cuma nasi putih. masa ni aku rasa dah masuk negeri sembilan. perjalanan di teruskan. berhenti sekejap untuk memberi ruang mereka yang ingin ke toilet. termasuk aku. @.@

setelah lapan jam perjalanan akhirnya sampai jugak di UiTM Jengka, Kampus Khazanah Alam. ffuhhhhhh !!!  sampai jugak akhirnya. letih ! sebab duduk lama sangat. tujuan kami dari Melaka ke sana adalah untuk menjalinkan jalinan ukhuwah yang sedia ada supaya lebih rapat. katanya. selain melawat rakan seperjuangan di kampus lain. 

antara aktiviti yang di adakan adalah perlawanan persahabatan futsal dan bola jaring. di sebabkan kami sampai pun dah pukul tiga. malam pula terus ke majlis penutup yang telah di adakan di auditorium sana. 

kesesokan paginya seawal lapan lebih rombongan bertolak pula ke gambang untuk aktiviti team building. so far aktiviti team building tu sangat best !! walaupun aku terpaksa melawan perasaan gayat aku. @.@ 

dan dengan ada masa selebihnya kami semua terus ke waterpark. it's time to enjoy guys !!! tapi aku tak main ape pun. main ombak jek terus naik sebab dah penat gile. mandi2 then terus rest kat cafe house yang ade sementara tunggu yang lain. 

ok. now kita scroll gambar pulak. 





sampai2 jek. makan terus siap kena turun. ada friendly match.




bola jaring. tak main. duk tepi jek. huewhuew




futsal lelaki. 




Melaka - BOSS vs Jengka - OMSA. 





dalam audi.




sese gambar beramai-ramai.




lepas habis di audi. lepak dengan amani dengan najwa pulak.



aku dengan najwa.



amani dengan diera.


 aku ikut program ni pun bukanlah sebab nak join SANGAT. tujuan utama adalah untuk berjuma dengan amani n najwa jek. ^^


Read More...