Ahad, Julai 29, 2012

whats wrong being specky ?

Assalamualaikum ^^,




aku tau ramai yang kat luar sana nak mengelak daripada pakai spec. aku tak paham kenapa mesti nak mengelak. 

" eh tak nak ah ! nampak tua doe !"
" ala takpe tak teruk lagi. nampak lagi "
" pakai spec macam makci2 jek "

haaa !! please admit it. mesti pernah dengar ayat-ayat macam ni kan? or korang sendiri yang cakap ? o.0

hey ! i am specky and i love that.

 " alah mestilah ko cakap macam tu. dah memang ko pakai spec kan. nak sedapkan hati lah tu"

no it's not i am in this group. a big no ! sini, aku nak share satu cerita dengan korang. masa aku kecik2 dulu aku suka giler tengok orang pakai spec. sampai terlintas dalam hati " nak pakai spec jugaklah ! " . yes. I said that. then aku start pakai spec masa form one. lambat sket dari diera

peliknya. masa pergi cek mata. orang tu cakap aku ada rabun. i was like. "hah ??!! rabun ? errr.." see ?? aku macam tak suka nak pakai spec. padahal dulu siap wish lagi. @.@

so, bermulah hidup aku sebagai seorang budak perempuan berkaca mata. yang orang lain akan mengejek. aku tak tau apa salah aku. hanya kerana aku seorang yang rabun. for real. bukan semualah yang macam tu kan. lucky me. =)

habis sekolah menengah. aku start fall in love dengan design2 spec. nak yang macam tu macam ni. design tu design ni. nak cermin ni cermin tu. mula nak demand. tapi selalunya dibantah dengan my family. ya family not just from my parents. adeeii !!

bila sambung study. tukar spec baru. masa kat level ni. I just realize yang " buruk pulak rasa muka aku kalau tak pakai spec ". wakaka. masa zaman diploma. hidup dah advance sket. yelah masa nilah grown up dengan pelbagai ragam manusia. orang kata budak2 remaja. haha. semua bergaya. yang pakai spec mesti ada lens. pakai lens pergi kelas or having a dinner or what so ever. yang penting kalau event glamor2 spec semua tak nampak. mata semua automatik clear. lens punya kuasa. h0ho

aku ?? aku tak pernah ada and tak pernah pakai lens. yezzaaa !! mengerikan ! salute pada mereka yang berani. aku ni penakut. lagi-lagi melibatkan mata. kalau jadi pape mana ada jual kat kedai spare part mata aku ni. @.@

and latest aku tukar spec selepas tiga tahun dating dengan spec yang lama. cina kedai cermin mata tu tanya nak lens ke tak and dia boleh ajarkan macam mana nak pakai. of course aku cakap tak nak. ;D

one more secret. selepas belajar sains. aku rasa salah satu faktor aku rabun rasanya sebab aku selalu tengok cahaya. gini. masa kecik aku suka buka torchlight then aku tengok lampu tu tanpa kelip. haha. and kalau jalan malam-malam. bila ada kenderaan dari arah depan aku mesti tengok lampu tu. konon nak test power. last2 rupanya tu salah satu sebab boleh rabun. amek ko ! haha

tapi aku rasa. aku lebih pada genetik kot. sebab family sebelah ayah aku semua pakai spec. budak kecik dengan baby jek korang akan nampak tak pakai spec. wakaka. bila beso sket semua dah ada benda atas hidung. *bak kata mak aku. hehe

so, that's all. why i love being specky. i just love myself being specky. coz by love yourself then people will accept you as what you are. skema ?? orang tua ?? mak cik ?? let's those people says whatever they want. be positive to your self. i just can says.  i just love it !!





S.P.E.C.K.Y ?? hey ! thats me !!!
peace !



jom like FB PAGE FL BLOGHOUSE


2 ulasan:

  1. capang gedik nak nyelit jee tau!!

    BalasPadam
  2. 2 2 pakai.. spec dan lens.. prefer lens dari spec.. huhu

    BalasPadam

thanks for commenting ! love ..