Khamis, Ogos 02, 2012

learning process -3R

Assalamualaikum ^^,




ada tiga tips yang boleh di pratikkan sepanjang kita bergelar student untuk lebih menguasai course atau subjek yang di ambil. seriously aku rasa this is the other ways for students to practice. ini adalah salah satu learning process. lets see !

registration. apa benda pulak tiba-tiba pendaftaran ? basically yes. pendaftaran. well it came out with different meaning here. jangan sekali-kali cuba translate sesuatu perkataan itu bulat-bulat. sometimes there have an explanation. kebiasaannya sebagai pelajar. perkara pertama yang korang akan lakukan selalunya sebelum korang attend class sebelum semester begin. korang akan buat satu pendaftaran subjek. kan2 ?? see ?? korang dah ada keinginan untuk belajar. your learning process for the current semester. then attend the class.

"alah aku register course tu sebab memang dah wajib. terpaksa !"

tak kisahlah korang terpaksa ke apa. paling penting. korang dah mula dengan first steps in learning process. ^^

next. retention. di sini di mana korang semua buat semua assignments. dengar lecture masa dalam kelas. getting konow new things. ability to understands. your continous assessment. 

"laa..kalau tak buat nanti susahlah final. memang fail lah jawabnya. 
kalau dah carry mark kosong. tak sampai separuh @.@ "

whatever it is. merungutlah banyak macam mana sekali pun. korang still akan buat jugak kan? sebab korang takut carry mark ciput. nanti tak de semangat nak jawab exam sebab carry mark sangat-sangat membantu untuk final.

lastly will be recall. cuba recall balik apa yang korang dah belajar. setiap kali lepas kelas. recall semula apa yang lecturer cakap. notes yang korang buat masa lecture tadi. or any tips yang lecturer bagi. recall paling penting untuk persiapan korang untuk menghadapi kuiz or test. and definitely for the FINAL EXAM.

tapi. all these things tak berjaya jugak kalau tak ada inisiatif daripada diri sendiri. well. its back to yourself. usaha dan kemahuan itu datang dari diri kita sendiri. sama ada kita nak buat atau tak.



" relax r ! final lama lagi. setakat kuiz ngan test tu buat toyol jek "

kalau semua test dengan kuiz nak buat toyol. then korang tak akan ada keyakinan diri untuk jawab final. sebab dah biasa di temani nota-nota kecik yang di selit-selit tu.

well. ini cuma perkongsian apa yang aku belajar. anything to shares you are welcoming. =))







pictures credit to google.


2 ulasan:

  1. betol 2..pntg tok alert dgn apa yg lect ckp sbb kdg2 dorg akan selit benda2 yg kita sangka dlm exam :)

    BalasPadam

thanks for commenting ! love ..