Selasa, Mei 14, 2013

SPSS

Assalamualaikum



hello all !! 

dah memang rutin untuk setiap final year student bachelor mengadap project paper. atau dalam bahasa bombastik nye thesis. bahasa mudah untuk aku dan kawan-kawan sebut. research. termasuk jugaklah aku @.@  padahal dalam course registration tulis academic report jek. 

so, tempoh empat bulan untuk siapkan research ni rasa macam lama gila. 

"alaaa.. lama lagi ni. baru start praktikal"

"alaaa.. chapter 1 sampai 3 amek kat proposal sem lepas je kann. relaxxx dulu"

takde kesedaran diri langsung. sibuk dengan urusan lain yang tak penting daripada acedemic report yang kalau tak siap tak boleh grad. gulpp! ok. insaf dah. 

so, time were goes on. keep moving. tanpa menghiraukan aku yang lalai dengan aktiviti yang kononnye bebas daripada buku, test, presentation dan sebagainya. well you know, the student life should be. tup tup ..


selamat di kembalikan daripada responden


kami di kejutkan dengan kewujudan kelas SPSS pada hari sabtu-11 Mei 2013. di sebabkan itu, aku edar questionares minggu tu jugak. ikutkan cuma bawak pilot test jek. tapi disebabkan supervisor aku kata tak payah buat pilot test. terus proceed dengan exact number respondent. so, proceed. settle. 




dan hari sabtu dengan debonye bawak semua questionares pegi kelas. risau sebab takut questionare tak valid. so, sia-sia je aku edar kat 80 orang responden tu. key in data. check normality. normal. bab nak tengok realibility ni yang seram sejuk jugak. tapi result ok. cronbach alpha .6++ dan ke atas kira dah ok. TAPI box plot aku banyak gila outliers. sir kate takpe dulu sebab data baru 30 orang. ok lega sikit. sikit jelaa =.=  . correlations terus tak buat. sebab apa? sebab lepas dah buat realibility aku terus merayap kacau orang. ^^  



done for 30 responden


d
data output 


" make sure you guys key in data carefully. remember, two weeks to key in your data, you will never realize the time goes by"

haaaaaa.. cengang semua. dua minggu tak rasa? tak cukup? 

" you only have less than five weeks minus plus "

ohh.. really sir?? no more eustress. yes i am distress !


*********

masa mula-mula sir Irzan (Dr. sebenarnya. tapi prefer ktorg panggil die sir jek. very humble ! ) ni masuk. sumpah muka serius. sampai ktorg yang tengah galak riuh rendah macam kapal karam. teros duduk tempat masing-masing sunyi sepi kelas.

then dia perkenalkan diri.

My name is ... blablabla

"so guys, do you prefer to talk in malay or in english?" 

"mixed sir, campur2 pon boleh"

" i thought OM student more to have english conversation. Because you are in office surroundings. blabla .."

*memasing senyap. pandang sesame sendiri. sumpah lawak masa ni.* haha

so?? the class were conduct in english conversation. tapi bila part ktorg nk tanye soalan masing-masing cakap melayu. masing-masing macam takde perasaan kan? padahal dah kena perli awal2 kelas lagi. haha ! last2 dia pon mengalah. so, mixed conversation pon berlaku. hekhek


merasai student life again. #rindu


till then..

love,

1 ulasan:

  1. hai.. teman menang hadiah keychain nama sendiri dari GA Nabila Medan.. peserta no. 98 (dkat list pememnang Nabila Medan atas sekali)

    dh bg detail kat FB dh.. =)

    BalasPadam

thanks for commenting ! love ..