Selasa, Oktober 08, 2013

mewujudkan rasa kekitaan dalam diri sendiri

Assalamualaikum


Macam hebat sengat je aku ni konon-konon nak update blog pasal cara/tips. @.@ well this is called taktik supaya search engine menarik url aku untuk tersenarai bila orang google. =)



sebenarnya senang je cara nak mewujudkan rasa kekitaan atau semangat asabiah ataupun dalam OB called belongingness. tak percaya? meh aku share pengalaman aku selama beberapa bulan lepas. adat budak yang baru habis belajar macam aku ni. memang aktiviti nya hanyalah ulang-alik pergi interview je. percaya atau tak sebenarnya perasaan menjadi sebahagian tu memang dah wujud dalam diri kita semua. cuma keadaan dan faktor sekeliling sedikit sebanyak menjadikannya lebih kuat. faham?


Ni soalan membunuh nama dia.

cerita dia macam ni. sepanjang aku pergi interview. bila tengah tunggu turn. kebiasaannya kita akan berborak dengan lain-lain candidates. kan? well. kalau korang pergi interview tegur-tegurla orang lain jugak. jangan berlagak macam ko confident gila dapat keje tu. macam aku. mind set aku. yes pergi interview. tapi at the same time make friends !! seronok tau bila kita berborak dan kenal antara satu sama lain. berbanding kita terlampau fokus " agak-agak aku kena soal apa ek nanti " " nak jawab apa ek ". yes. memangla kena study pasal company tapi janganla bagi otak stress dengan semua itu. just relax and lets be natural. 



berbalik kepada tajuk. somehow kita tak sangka dalam banyak-banyak candidates tu ada jugak kawan-kawan kita. senior kita. orang yang tak pernah kenal langsung. tapi bila cerita dan cerita. " eh sama tempat belajar la" " awak habis bila? " " tahun bila " . see?? dan boleh bayang tak apa jadi lepas tu? korang akan jadi mesra alam. CONFIRM. sebab dia satu je. datang dari tempat belajar yang sama. kos yang sama. perbualan akan jadi rancak. kadang-kadang rasa macam dah kenal lama. tapi baru berapa minit jek. ada tu kat kampus langsung tak tegur. tup tup boleh borak panjang. thats how environment push our feelings. the feels of been apart. 

ini cuma contoh situasi yang untuk menggambarkan sebenarnya perasaan menjadi sebahagian tu memang dah wujud. banyak lagi contoh sebenarnya. macam kat sekolah. masa hari sukan ke. mesti ada khemah kan. kadang-kadang kita akan merayap jugak kan ke khemah-khemah lain. biasala kalau setakat mengejek, cabar-mencabar tu kan. kita yang menyibuk kat khemah rumah sukan lain ni secara tak langsung mesti pertahankan rumah sukan kita kan bila ada suara-suara sumbang walaupun tu semua gurauan. 

love,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

thanks for commenting ! love ..