Khamis, April 10, 2014

People Expectations



Bila berada in real situations kita akan lebih faham perasaan itu. Ok. #throwback lah zaman belajar. Bila sampai kat case study. Selalunya susah untuk kita bayangkan situasi. Situasi yang kadang-kadang complicated sampai " hishh ! ape case study ni, susah bebeno" T_T
Pastu bila pensyarah lecture nanti mesti ada macam ni :

Ok. Example you as new comer, what you should do when you self-report to the department?

When doing task and feels not understands always refer to the senior. 
Try to be comfort with people surroundings. 
Comfort with the nature and behavior of the company/department. 
On the job-training.
bla bla bla bla bla

Ni random answer jelah kan. Selalunya pensyarah akan mintak pendapat dulu sebelum dia pergi topik tu. Betul tak? So, banyakkkkk jawapan yang masa tu fikir secara LOGIK. Kenapa logik? Sebab kau takde in REAL SITUATION. So, pressure dia kau tak rasa. 

Tapi dia jadi lain bila kau berada di situ. Tengok kau boleh handle tak? Yes kau dah belajar teori-teori dan banyak case study dah buat sepanjang belajar. Yes. Memang membantu. Tapi bila in real situation dia akan melibatkan perasaan. Macam-macam. Sebab kau boleh rasa. Sebab kau sendiri yang kena. Orang mungkin boleh faham apa yang kita rasa tapi orang tak boleh tau macam mana terkesannya kat kau. Orang boleh nasihat, bagi pendapat, motivate kau. That's what we call moral support. 

Satu perkara yang boleh buat kau untuk ada bad feelings is EXPECTATIONS. Bila orang mula letak satu expectations kat kau. Kau akan rasa lain. Mungkin marah? Mungkin tak adil? 

Bila tahu kau graduated. Peoples expectations towards you will be different AT ALL. Walaupun kadang-kadang tak logik. Contoh. Belajar degree in automotive. Boleh tau kan skop dia apa. Nak di jadikan cerita dapat pulak masuk kerajaan. Takkan nak lepas. Tambah-tambah baru habis belajar. Muda lagi. Kan? Pastu jadi pulak pegawai belia dan sukan. Kontra habis. 

Masa ni sebagai orang baru mesti dia akan cuba sehabis baik untuk tambah knowledge dia dengan kerja dia sekarang. Tau apa yang dia perlu? MASA. Bila on the job training, jangan lah expect budak tu boleh faham dengan segala macam benda yang bertentangan dengan yang dia belajar tu dalam tempoh masa yang singkat. Beri masa.

Manusia bukan sistem atau mesin atau robot yang kau boleh setting dia pastu terus boleh guna. In fact, sistem tu pon sebelum fully implement ada banyak perkara kena ambil kira. Apatah lagi mesin? Robot?

And PLEASE ! STOP guna ayat-ayat yang umpama bercakap tak fikir. 

Awak ada degree, sepatutnya tahu nak buat benda ni.

Eh? ada degree pun tak tahu ke?

You just graduate, you should this you should that and bla bla bla bla bla bla 

Salah ke kami ada degree? Diploma? Salah? Penat lah dengar ayat-ayat macam ni. Pernah dengar tak. Qualification yang ada takkan menentukan ini lah kerjaya kita di masa depan. Dan sebenarnya, aku percaya pensyarah-pensyarah ada dan selalu meningatkan perkara seumpama ini. Kan? 


WELL JUST DON'T UNDERESTIMATE US. 
Maybe we don't have the skills that you want. But who's know one day you will need our helps because we have the knowledge which you don't. 

Life is about give and takes. Just tolerate more. Then it will be okay. 
Easy Right?



Love, 

2 ulasan:

  1. Sabar. Setiap kejayaan yg kita dpt akn ada ujian. M

    BalasPadam

thanks for commenting ! love ..